060 / 029 - 41 - 21 Treba Vam pomoć pri online kupovini?
Pozovite nas odmah!
Srma Group

Pitajte stručnjaka

Julijana Todorović
Julijana Todorović
dipl. građevinski inženjer
Pitajte naš stručni tim iz Inženjeringa i prodaje o svemu onome što Vas interesuje o gradnji i materijalima!

Izaberite oblast

HIDROIZOLACIJA

Imam jedno pitanje u vezi hidroizolacije. Dole je beton a sa strana zidovi od siporeksa. Neki hidroizolacioni premazi su samo za beton, pa me interesuje iskustvo tj preporuka sta koristiti u ovom slucaju. Jedan majsor predlagao je da se taj deo oblozi kondorom koji bi se topio a potom premazao bitumenom, da li je ovo resenje ili sta vec?

Poštovani,

To bi bilo jedno od rešenja, ali ako je već dole beton, to je skuplja varijanta od primene hidroizolacije od polimer-cementnih premaza. Ako radite sa kondorom, nakon toga bi trebalo uraditi cementnu košuljicu, čime smanjujete visinu do plafona. Takođe je potrebno malterisanje zidova.

Preporuka je da se podloga dobro prajmeriše, a zatim da se uradi premaz hidroizolacije (sika lastic 150 ili Ceresitov CR 166). Nakon toga možete lepiti i keramiku.

Da li može da se preko hidroizolacije od kondor trake lepe keramičke pločice direktno? Mislio sam da postavim više lepka da dobro prione. Hvala

Poštovani,

To nije dobro rešenje. Preko kondora je potrebno uraditi cementnu košuljicu d=2-3cm, a zatim se mogu lepiti keramičke pločice.

Treba da radim hidroizolaciju kuce . Ispod zidova je postavljena kondor traka koja strci oko 5-10cm unutar kuce, planiram da uradim premaz hidroizolacije na podu, medjutim kondor traka je ostecena na nekim mestima, pukla usled ciscenja , od raznih materijala koji su padali po njoj. Interesuje me da li moze i kako da se saniram ta oštećenja ? I koji proizvod?

Poštovani,

Preporuka je da se ukloni kondor traka, naprave holkeri, a sva oštećenja popune raparaturnim malterom SikaRep-S.  Preko toga ide hidroizolacija. Preporučujem elastični hidroizolacioni premaz, SikaLastic-1K. Ukoliko ne želite da uklonite kondor traku, postupak je isti (oštećenja na traci ćete rešiti reparaturnim malterom). Pozdrav

Da li je moguće lepiti novu keramiku preko stare?

Poštovani,

Moguće je naravno. Potrebno je da se prvo postojeće pločice provere da li nisu oštećene, zatim dobro pripremiti i očistiti podlogu. Zatim se vrši lepljenje (npr lepak Ceresit CM 17). Vodite računa oko ivica, zbog veće debljine nove keramike, često se javljaju problemi otvaranja vrata. 

Kako naj ekonomičnije uraditi hidroizolaciju ravnog krova?

Poštovani,

U zavisnosti da li je moguće kretanje ravnim krovom tj. da li trpi neko opterećenje, možemo Vam preporučiti  SIKA proizvode (Sikaplan ili Sikalastic 614). Naravno tu je i opcija klasične hidroizolacija varenjem Bitumenske trake, pre toga Bitumenski premaz. U tom slučaju bih preporučio dupli sloj ICOPAL bitumenske trake. Pozdrav!

Pošaljite pitanje