060 / 029 - 41 - 21 Treba Vam pomoć pri online kupovini?
Pozovite nas odmah!
Srma Group

Pitajte stručnjaka

Julijana Todorović
Julijana Todorović
dipl. građevinski inženjer
Pitajte naš stručni tim iz Inženjeringa i prodaje o svemu onome što Vas interesuje o gradnji i materijalima!

Izaberite oblast

PODOVI I PODNE OBLOGE

Kako da pravilno postavim laminat na cementnu košuljicu?

Poštovani,

Prvo je potrebno da postavite parnu branu, sa preklopom od po min 10 cm. Nakon toga se postavlja folija za prigušenje zvuka.  Prilikom postavljanja laminata, bitno je da se laminatni pod odvoji od zida po 1cm. Takođe ako je dužina u prostoriji veća od 8m, potrebno je i tu napraviti dilatacioni profil. Ploče laminata, prilikom postavljanja usmeriti podužno ka prozorima, isto i u hodnicima i sličnom uskim prostorijama.

 Na kraju se postavlja lajsna da bi se sakrile dilatacije ka zidu. Nju možete lepiti i silikonom.

Potrebno je da saniram rupu oko šahta na ulazu u dvorište. Upitanju je ulegnuća asfalta, koji je propao, kako najlakše to da saniram ako imate predlog?

Poštovani,

Idealno rešenje za sanaciju ovog problema je hladni asfalt Matrex. U pitanju je dugotrajna hladna asfaltna masa za krpljenje kolovoza za popravku puteva i udarnih rupa.

Jednostavna je ugradnja, nakon što lopatom poravnate pukotine  možete i vozilom preći preko asfalta, ako ne posedujete  vibro ploču za nabijanje.

Takođe, u veoma kratkom roku nakon ugradnje, povšrina može biti spremna za saobraćajno opterećenje. Potrošnja je 20 kg, za 1cm debljine na površini od 1m2. 

Koliko je otprilike potrebno materijala za cementnu košuljicu? U pitanju je oko 100m2, debljina 4-5 cm.

Poštovani,

Kako je upitanju 100m2*0,05m=5m3 ukupno materijala. Orijentacioni utrošak je 350 kg ccementa i 1,15-1,2 m3 peska za 1m3 cementne košuljice. Tako da je ukupno orijentaciona količina koja Vam je potrebna je 35 džaka cementa od 50kg i oko 6m3 peska.

Pored ovoga, u zavisnosti od podloge i konkretne situacije, za ojačanja fibrin vlakna (oko 600 gr/m3) ili rabic mreža. Pozdrav

Poštovani, napravili smo dogradnju na porodičnoj kući, i tu je planirana kuhinja. Možete li mi reći Vaš predlog, koje bi najbolje i najpovoljnije rešenje bilo za pod? Da li je laminat pogodan za kuhinju? Koja izolacija? Hvala, pozdrav. (Vesna – Banovo Brdo)

Poštovana,

Neko najeokonomičnije  i funkcionalo rešenje bi bilo da se uradi termoizolacija od stirodura min d=2cm, a zatim da se uradi cementna košuljica. Nakon toga zalepiti keramičke pločice. Sav potreban materijal, možete poručiti kod nas, po veoma povoljnim cenama, i brzi rokovima dostave. Pozdrav!

Potrebno je da uradim zvučnu izolaciju u stanu. U dogovoru sa komšijom koje je u stanu ispod mene, došli smo do ideje da postavimo stirodur 2 cm, nakon toga bi išlo cem košuljica, i laminat. Da l ije stirodur dobro rešenje? U pitanju je potkrovlje koje planiram da adaptiram.

Poštovani,

Stirodur je dobar termoizolator a ne zvulni, za dobar zvučni izolator a i termoizolaciju, ja bih Vam preporučio kamenu vunu ili kao alternativu azmafon (ako ste pre za jefriniju varijantu, taj materijal je odličan zvulni izolator). U svakom slučaju, savet je da obavezno postavite rubne trake, tako da nijedan deo cementne košuljice ne bude vezan za zid, kako ne bi došlo do prenosa zvuka.

Pošaljite pitanje